Sí al cacau! propietats i beneficis d’un aliment temptador

Bon dia a tothom! Aquest post va especialment dirigit als amants de la xocolata i pels més llaminers! Parlarem del cacau pur desgreixat, un aliment que sovint el tatxem com a “prohibit”, justament perquè d’aquí prové la xocolata i tenim aquesta concepció errònia de “la xocolata engreixa”.

Cal dir que si ens excedim en quantitats i/o abusem (i no només del cacau, sinó de la majoria d’aliments) augmentarem de pes o no obtindrem els beneficis que ens pot aportar l’aliment en qüestió però, si en consumim en una quantitat moderada, mantenint una dieta equilibrada, variada i sana, el cacau pot ser un poderós aliment amb propietats i beneficis increïbles, tant per a la nostra salut física, per a les nostres emocions i la nostra salut mental. És un gran aliat pel nostre organisme.

Tot seguit t’expliquem els principals beneficis del cacau pur:

 • Grans propietats nutricionals: Com a principals components trobem el greix (en format de mantega), proteïnes, midó, i la resta de components estan constituïts per aigua, fibra, àcids orgànics essencials, i en menors quantitats conté sucre, teobromina, cafeïna… Si el consumim cru, conté el seu major contingut en magnesi.
 • És alt en antioxidants. Conté més de 30 substàncies antioxidants com flavonoides (quercetina, rutina, catequines…), àcids (vitamina C, àcid felúric…), cafeïna, vitexina… Tots aquests components antioxidants protegeixen la cèl·lula dels danys de l’envelliment natural.
 • Disminueix els nivells de colesterol: El consum de xocolata negre a partir d’un 60-70% de cacau (com més pura sigui la xocolata més beneficis ens aportarà) pot reduir els nivells de colesterol dolent (LDL) i augmentar el colesterol bo (HDL).
 • Disminueix el mal humor i alleuja l’estrès: Si existeix un aliment que ens ajuda a sentir-nos bé cada cop que el consumim, aquest és el cacau. Per això es diu que aquest és antidepressiu, ja que el seu consum ens fa sentir felicitat. Conté certs components com ara l’anandamida que funciona com a un regulador de l’humor natural. Té propietats energètiques i estimulants similars als del cafè o el te (tot i que en menor concentració); la teobromina, que reconforta i reanima el nostre cos: ens ajuda a recuperar forces en situacions de fatiga física i mental. S’utilitza en pacients en tractament de depressió per a manejar els aspectes relacionats en els ànims.
 • Excel·lent per a l’acompliment sexual: Els seus químics com ara la feniletilamina i la serotonina, són neurotransmissors responsables d’estimular al cervell les endorfines encarregades de la sensació de benestar emocional, estimulació, plaer, eufòria i excitació.
 • Combat malalties i és remineralitzant: Gràcies als seus antioxidants s’associa amb la prevenció de patologies per estrès oxidatiu, com ara malalties cardiovasculars, cerebrovasculars, càncer hepàtic, gàstric i de colon. A més a més, aporta minerals que enforteixen el sistema immune, prevé anèmies, reforça la memòria i enforteix els músculs i els ossos.
 • Funciona com a diürètic: La teobromina cuida els ronyons, al ser parent de la cafeïna, augmenta la producció d’orina.
 • Cacau en cosmètica: El cacau no ingerit, és a dir, en format de productes tòpics i locions, aporta beneficis d’hidratació i suavitzant per al cabell, disminueix la cel·lulitis, també el podem trobar en cremes d’antiedat i de tractaments per a les taques de la pell… D’aquí potser heu sentit a parlar de la “xocolateràpia” (teràpia que consisteix en aplicar xocolata a la pell i massatgear-la).
 • Contra el càncer de pell: Els seus flavonoides protegeixen els danys cel·lulars que provoquen els radicals lliures.

Principals contraindicacions del cacau:

Tot i que generalment és un aliment natural amb moltíssims beneficis per a la salut, cal comentar també que pot presentar les seves pròpies contraindicacions.

 • El cacau conté traces de cafeïna, per tant no és aconsellable que en consumeixin aquelles persones que tenen hipertensió arterial o estats nerviosos.
 • Com hem comentat anteriorment, el cacau té un efecte antidepressiu, per aquest mateix motiu, pot crear dependència a qui en consumeix en grans quantitats. Hem de saber controlar aquest efecte, ja que aquest aliment és molt calòric i es recomana un ús moderat, en poques quantitats i baix en sucre i grassa.
 • No es recomana a diabètics.
 • No és el mateix consumir cacau pur (saludable) que consumir el que trobem avui en dia en la majoria de casos; en forma de xocolates, barretes, bombons, gelats, cremes (la famosa nutella o nocilla), mousses, batuts i productes industrialitzats amb un elevat contingut de sucres afegits, una elevada quantitat de greixos, additius, conservants, etc, i amb un baix percentatge de cacau. Per tant, hem de saber escollir quin tipus de cacau consumir.

El millor moment per a consumir-lo:

 • El millor moment és a primera hora del dia o l’esmorzar, ja que (com s’ha comentat anteriorment), el cacau és un aliment calòric i energètic. Per tant, consumir-lo en aquest moment del dia ens aportarà l’energia i sacietat necessària per afrontar tot el matí, i alhora disposarem de tot el dia per a cremar el seu contingut calòric.

La millor manera de consumir-lo:

 • En forma “líquida”, és a dir, dissolt en llet, beguda vegetal i/o aigua calenta.
 • En els teus brownies, pastissets, pa de pessic “fit”…

Quantitat:

 • 1-2 cullerades (petites), de 2 a 3 vegades per setmana, ja sigui en beguda (amb cacau en pols) o en xocolata negra (un requadre o dos).

Tot seguit us adjuntem un recull de receptes que hem trobat interessants, elaborades amb cacau pur i/o xocolata negra amb un percentatge alt de cacau.

 

Nutella casolana (sense sucre afegit):

1_nutella

 

Pannacotta al cacau (sense sucre afegit):

4_pannacota

 

Pudding de chía i cacau amb iogurt:

6_chia

 

Trufes d’alvocat i cacau (sense sucre afegit):

3_trufes

 

Muffins de cacau i plàtan:

8_muffin

 

Mousse cremosa d’alvocat i xocolata:

2_musse

 

Pizza de plàtan, poma i cacau:

5_pizza

 

Doncs ja saps, consumeix cacau -moderadament- i beneficia’t de totes les seves propietats que, com es solia dir…, “a nadie le amarga un dulce“!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s